Practical and interactive course to help you see the natural cycles,
understand permaculture principles and decide how to use them in
everyday life.
This course is a standard and recognized
"entry" to the permaculture education, and will enable you to continue
with advanced courses anywhere in the world. We always include some
practical parts into the programme, so that students can learn in
"hands-on" examples.
The venue of the course is a community garden with 3 years of
history and also works as an NGO with people with special needs. We will
see many examples of growing food in polycultures, techniques of water
conservation , seed-saving, and also community building.
http://www.kckotlaska.cz/
You will learn
permaculture ethics
permaculture principles
practical examples of how to use permaculture principles in design and in everyday life
observing techniques
how nature works
secrets of the soil and soil organisms
natural cycles of water, oxygen, nutrition and elements
with practicals:
edible weeds – recognising and eating wild and cultivated herbs
building an “earthworm farm” from an old bathtub
preparation of seedlings of edible plants
.. some more according to actual weather conditionsIPC - Úvod do permakultury + jedlý jarní plevel + zakládání zahrady
16. - 18. 4. 2021 v Drozdově u
Zábřehu
úvod do permakultury, poznávání rašících bylin, divoký plevel, zakládání jedlé zahrady;
kurz pro začátečníky i pokročilé; permakultura v praxi.
Obsah
kurzu ÚVOD DO PERMAKULTURY, jak
je
znám po celém světě:
- historie, etické principy a zásady permakultury;
- koloběh živin v půdě; jak udržet a zvyšovat úrodnost půdy;
- pozorování krajiny, čtení terénu a vody v krajině; čtení v mapě a v pozemku;
- jaké zvolit vhodné druhy k výsadbě; jaké jsou potřeby zvířat při jejich chovu;
- hospodaření s vodou v zahradě i v domácnosti
Poznáme divoké a kulturní byliny a jejich využití v kuchyni, zjistíme jaké jsou vhodné polykultury ve zdravé jedlé zahradě.
Uvidíme různé jedlé stromy a keře, smíšené a vyvýšené záhony…...
Řekneme si, co je trvalá udržitelnost, soběstačnost a jak se k ní přiblížit.
Vyzkoušíme si praktická cvičení, abychom pochopili, co znamená „inspirovat se divočinou“, ať už máme zahradu, balkon anebo ani jedno.
Místo konání: Drozdov u Zábřehu, okr. Šumperk
Cena kurzu: 2.600 Kč, přihlášení on-line a platba předem
Občerstvení doladíme – oběd z jednoho hrnce (za poplatek) a salát z toho, co nasbíráme.
Ubytování poradíme přihlášeným.
Tento víkend je pro všechny, kdo chtějí poznat, na čem stojí zásady permakultury a pochopit souvislosti, které potřebujeme při zakládání nové zahrady anebo při úpravě té stávající tak, aby byla trvale udržitelná. Podíváme se jak funguje ZAHRADA a jak funguje LES, a poznáme charakteristiské znaky „jedlé lesní zahrady“ neboli „jedlého lesa“. Jedlá lesní zahrada kombinuje výhody trvalého ekosystému lesa a očekává úrodnost opečovávané zahrady.
Praxe uvnitř: proces permakulturního designu. Plánování, založení a údržba takové zahrady má svoje specifika a my si je osvojíme. Probereme jednotlivá „patra“ v jedlé lesní zahradě a nejvhodnější rostliny.
Praxe venku: poznávání rostlin – pěstovaných i divokých - a jejich použití v kuchyni a lékárně; poznáme latinské a české/slovenské názvy rostlin; střešní zahrada a specifika jejího zakládání a údržby; založení pěstírny jedlých hub.
Pokud
bude zájem a čas, společně
se také
podíváme
na přinesené nákresy pozemků
účastníků
kurzu.
Během kurzu si budete moci prohlédnout knihovnu doporučené literatury, v nabídce budou také publikace, které vydává Permakultura CS, a také osivo pro jarní výsevy.
S sebou vezměte: pohodlné pracovní oblečení, přezůvky, zápisník na poznámky, cokoliv byste rádi sdíleli s ostatními účastníky - knihy, osivo, plánek vaší zahrady, a dobrou náladu.
Cena kurzu: 149 Euro (zahrnuje kurz a jídlo, spaní lze domuvit po přihlášení)
Místo
konání:
Žilina,
Hlavná 19, 010 09 Žilina- Bytčica, sídlo firmy www.teplochladno.sk
Rozvrh: Pátek 18 – 21 hod, Sobota 9 – 18 hodin, Neděle 9 – 15 hodin
Přihlášky:
https://permakultura.sk/kalendar/permakulturna-a-jedla-lesna-zahrada-jedla-burina-a-huby/
ja.konarikova@gmail.com,
Janka Konáriková, Permakultura SK, tel +421
911533104
Permakulturní design při zakládání jedlé rodinné zahrady
Sejdeme
se na zahradě, která byla založena jako JEDLÁ , BYLINKOVÁ, částečně
LESNÍ , PERMAKULTURNÍ a UŽITKOVÁ , KRÁSNÁ, PRODUKČNÍ a VÝUKOVÁ již před 10 lety :-) celý tento proces společně prozkoumáme.
Kurz
pro začínající i pokročilé zahradníky, design zahrady v praxi, poznávání bylin a rostlin, které jsou pěstovány na semeno...
Výhodou je absolvování některého z předešlých zahradních kurzů na
Vlčí Hoře.
Tento víkend je pro všechny, kdo chtějí
poznat, na čem stojí zásady permakultury a pochopit souvislosti, které
potřebujeme při zakládání nové zahrady anebo při úpravě té stávající
tak, aby byla trvale udržitelná.
Praxe venku: poznávání pěstovaných i divokých rostlin a jejich použití v kuchyni; poznáme latinské a české názvy rostlin; když počasí dovolí, údržba a založení nových záhonů;
Během kurzu si budete moci prohlédnout knihovnu doporučené literatury, v nabídce budou také publikace, které vydává Permakultura CS, a také osivo z místní zahrady.
Praxe uvnitř: permakulturní design rodinné zahrady. Společně se podíváme i na přinesené nákresy účastníků kurzu.
pozvánky na proběhlé akce a kurzy najdete v ARCHIVU .-) |