KURZY


. . . připraveno na rok 2019 

nepravidelně pravidelné setkání 5P (přátelské permakulturní pracovní pohodové potkávání) v Merbolticích, během kterých si můžete částečně odpracovat některé kurzy.



PERMAKULTURA a ZAKLÁDÁNÍ ZAHRAD
 - pěstování pro sklizeň a semenaření
5. - 6.  října 2018 na Vlčí Hoře
Permakulturní design při zakládání jedlé rodinné zahrady


Sejdeme se na zahradě, která byla založena jako JEDLÁ , BYLINKOVÁ, částečně LESNÍ , PERMAKULTURNÍ a UŽITKOVÁ , KRÁSNÁ, PRODUKČNÍ a VÝUKOVÁ již před 9 lety :-) celý tento proces společně prozkoumáme.

Kurz pro začínající i pokročilé zahradníky, design zahrady v praxi, poznávání bylin a rostlin, které jsou pěstovány na semeno...

Výhodou je absolvování některého z předešlých zahradních kurzů na Vlčí Hoře.


Tento víkend je pro všechny, kdo chtějí poznat, na čem stojí zásady permakultury a pochopit souvislosti, které potřebujeme při zakládání nové zahrady anebo při úpravě té stávající tak, aby byla trvale udržitelná.


Praxe venku:
poznávání pěstovaných i divokých rostlin a jejich použití v kuchyni; poznáme latinské a české názvy rostlin; když počasí dovolí, údržba a založení nových záhonů;

Během kurzu si budete moci prohlédnout knihovnu doporučené literatury, v nabídce budou také publikace, které vydává Permakultura CS, a také osivo z místní zahrady.

Praxe uvnitř: permakulturní design rodinné zahrady. Společně se podíváme i na přinesené nákresy účastníků kurzu.

Cena kurzu: 2500 Kč (platba předem při přihlášení)
Místo konání: Spolek Vlčihorská zahrada, Vlčí Hora 147, 40746, Krásná Lípa, www.nobilis.cz

Tento kurz je vhodnou přípravou pro účast na listopadovém kurzu s Tomasem Remiarzem (Británie) na téma Jedlé lesní zahrady v městském prostředí (viz dále), který se koná v angličtině v Praze na Toulcově dvoře.



Benátský štuk v praxi -  finální omyvatelná úprava omítky pro koupelny.... !!!
18. -20. 10. 2019 v Merbolticích 94, v památkově chráněné roubence

jak praví wikipedia "Benátský štuk je stěrková hmota imitující mramor. Vyniká svým lesklým povrchem a plynulým přechodem barev ze sytějších do světlejších odstínů. Je prodyšný a díky své odolnosti je možné jej bez starostí otírat a omývat. Benátský štuk je vhodný jak pro vnitřní, tak pro venkovní použití. Ve venkovních prostorech odolá i nepříznivým povětrnostním podmínkám. Výmalba se provádí buď na celých stěnách nebo menších plochách."
kurz je pro omezený počet lidí, neváhejte se proto přihlásit.
během pátku a soboty se dozvíte:
jak se to dělá....

jak se připravuje podklad,
jak se štuk nanáší,
jak se ohraničuje a potkává s hliněnou omítkou,
jak se dokončuje,
jak se míchají barvy a odstíny,
jak se potom udržuje,

budeme míchat odstíny žluté, bílé, modré a zelené a omítat budeme kolem budoucí vany, oken, dveří.
(obrázky jsou pouze orientační....)

kromě Benátského štuku se dozvíte, jak se dělají další techniky přírodního stavění:

- hliněné (jílové) omítky
- konopný beton
a vyptat se budete moci na cokoliv :-)

přijede totiž Toník Kábele, alias Autentic design https://www.facebook.com/autentikdesign/, kterému často čouhá z kapsy konopné pazdeří anebo kus marockého štuku...:-)

přijet byste měli již v pátek po obědě.
spaní je možné ve vlastním spacáku v teepee,
a také pod střechou - omezený počet, jde o nejmenší dům v obci.
(spacáky a karimatky s sebou)
pro náročnější je ubytování možné na kozí farmě Pod Strážným vrchem, www.podstraznym.cz, tel 777 658 873.

jídlo připravíme společně na ohni - bude veganské
koupelna je zatím pouze venku :-) a studené dešťové vody je dostatek.

příspěvek na organizaci: 500 - 2500 Kč podle vašeho zapojení
kontakt a přihlášky: katka.hora@gmail.com



PERMAKULTURA A OSIVO ve Hvozdu
25. - 27. října 2019 v Merbolticích


praktický kurz pro začátečníky i pokročilé,
zaměřený na osivaření v malé zahradě.

Pěstování zdravého jídla začíná u zdravého osiva a umění napěstovat si vlastní osivo patří k základním znalostem v systému trvale udržitelného pěstování.

Podíváme se také na zahradní podzimní práce v permakulturní zahradě, kompostování, kadibudky, vznikající i plodící keře a stromy v jedlé lesní zahradě..
a cokoliv přinesou účastníci jako svoje otázky.

Dozvíme se ...
  • jak zamezit nechtěnému sprášení a jak udržet čistotu odrůd,
  • o důležitosti krajových odrůd zeleniny i ovoce;
  • jak a kdy osivo správně sbírat;
  • jak a proč ho čistit, sušit a jak uchovávat, aby si udrželo svou klíčivost
  • jaké jsou izolační vzdálenosti
  • Během praktického kurzu budeme sbírat osivo přímo z dozrávajících rostlin v zahradě.
  • Některé si budete moci i odvézt, když ho poznáte :-)
  • Budete mít možnost prohlédnout si knihovnu doporučené literatury, v nabídce budou také publikace, které vydala Permakultura CS, a také osivo z místní zahrady.
  • jak se množí stromy ve školce, a které stromy je vhodné množit osivem (peckou, semenem, jádrem)

Cena kurzu: 2900 Kč (včetně ubytování v místě konání a jídla). Záloha 1000 Kč při přihlášení.
Místo konání: Spolek Hvozd, Merboltice 95, CHKO České středohoří
kontakt: katka.hora@gmail.com

přihlášky: https://www.akademiepermakultury.cz/course/permakultura-a-osivo-ve-hvozdu-2019-10-25


Tento kurz je vhodnou přípravou pro účast na listopadovém kurzu s Tomasem Remiarzem (Británie) na téma Jedlé lesní zahrady v městském prostředí (viz dále), který se koná v angličtině v Praze na Toulcově dvoře.




Advanced design course on FOREST GARDENS

with Tomas Remiarz (UK), the author of Forest gardening in practice book

Changing the urban landscape with forest gardens - Advanced design course
7 – 10. 11. 2019 in Toulcův dvůr (historical farm/environmental eco-centre in Prague )


4 day international course in English

Forest gardens have been growing for centuries in tropical countries and have become popular in colder climates over the last 30 years. They use and adapt the principles working in natural landscapes to combine trees, shrubs, flowers, herbs and vegetables in a productive garden. You can plant a forest garden almost anywhere - in a small urban garden, on a farm, in a park or community garden.

In a well managed forest garden you can grow a lot of fruit, herbs, flowers and vegetables in a small space with relatively little effort. Forest gardens can produce food, medicine, fuel, timber other products. They can be used to regulate local climate and water and build soil over many years. They can be beautiful in formal or wild ways.

This course will teach you how to design, plant and maintain a forest garden. We will use the land and people around us for practical examples. You will learn to observe the land around you, ask questions of the people using the site and analyse the gathered information. We will explore how to combine trees, shrubs and perennial plants and how to organise planting, harvesting and maintenance.

The course will be held at Toulcuv Dvur, Prague historical farm/environmental eco-centre settled among blocks of flats, with a long history of permaculture courses and community-building events.  We will also look at other areas in the neighbourhood as sites for potential designs.

Topics that we will cover:


Forest gardens for homes, neighbourhoods, public spaces, market gardens and farms
Reading and understanding the landscape as a starting point for site design
Trees, bushes, herbs and ground cover, climbers, roots, mushrooms and how to choose them
Working with challenging sites: soil remediation and fertility building
Designing with and for people
Converting orchards into forest gardens
Design for easy maintenance

course fee 5400 Kč (216 Euro), early bird price 5000 Kc (200 Euro) when paid by 30.5.2019

Tomas Remiarz (UK) has over 20 years experience in permaculture design, teaching and practice, having worked in the UK and various European countries. He has worked with trees and forest gardens for a long time, from upland reforestation to community orchards and forest gardens. His book, Forest gardening in Practice, is the first systematic review of temperate forest gardening, and will be available during the course. https://forestgardeninginpractice.com/

Tomas currently lives on a co-operative smallholding at the England/Wales border (Earthworm Housing Cooperative). He has been to Czech Republic to teach courses on permaculture design, including an International Permaculture Design Course in 2015 and forest gardening in 2017. More information about Tomas: https://www.linkedin.com/in/tomas-remiarz-97940339/


PERMAKULUTURNÍ KONFERENCE - JEDLÝ LES aneb MY A OV(O)CE
2. a 3. 11. 2019 v Praze, Toulcův dvůr

Jedlý les nebo lesní zahrada - je to totéž? Jak ji vytvořit?

Zveme vás na pravidelnou každoroční konferenci Permakultury (CS)

Podrobný program a výhodnější vstupenky najdete zde:


zde je odkaz na FB událost:










Forest gardens in urban landscape - public talk and discussion

Tuesday 5. 11.2019 18.30 - 20.30 - CZU Prague 6 - Suchdol, Mezifakultrní centrum environmentálních věd


you are invited to CZU for evening with FOREST GARDENS and PERMACULTURE designer Tomas Remiarz, author of the book Forest gardening in practice

this evening we will talk about How to use the concept of forest gardens in greening the cities, bringing food-growing closer to pepole, including the campus of CZU :-)







připraveno na rok 2020

ÚPLNÝ KURZ PERMAKULTURNÍHO DESIGNU v Praze 2020

školka You and Me, Praha 10 a ašrám Žďárec u Skutče  - leden - květen 2020



výhodné kurzovné při platbě do konce října ! (14500 Kč namísto 16000 Kč)

přihlášky a informace na https://www.akademiepermakultury.cz/course/pdc-2020-uplny-kurz-permakulturniho-designu-v-praze-a-zdarci-u-skutce-2020-01-17




NOVINKA - KURZ VE SPOLUPRÁCI www.akademiepermakultury.cz a www.permakultura.sk


Permakultura a jedlá lesní zahrada - jedlý plevel + houby

3. - 5. 4.  2020 - Žilina, Slovensko


Kurz pro pokročilé zahradníky, design zahrady v praxi, poznávání rašících bylin, založení pěstírny hub. Výhodou je absolvování kurzu Úvod do permakultury

Tento víkend je pro všechny, kdo chtějí poznat, na čem stojí zásady permakultury a pochopit souvislosti, které potřebujeme při zakládání nové zahrady anebo při úpravě té stávající tak, aby byla trvale udržitelná. Podíváme se jak funguje ZAHRADA a jak funguje LES, a poznáme charakteristiské znaky „jedlé lesní zahrady“ neboli „jedlého lesa“. Jedlá lesní zahrada kombinuje výhody trvalého ekosystému lesa a očekává úrodnost opečovávané zahrady.

Praxe uvnitř: proces permakulturního designu. Plánování, založení a údržba takové zahrady má svoje specifika a my si je osvojíme. Probereme jednotlivá „patra“ v jedlé lesní zahradě a nejvhodnější rostliny.

Praxe venku: poznávání právě rašících rostlin – pěstovaných i divokých - a jejich použití v kuchyni a lékárně; poznáme latinské a české/slovenské názvy rostlin; střešní zahrada a specifika jejího zakládání a údržby; založení pěstírny jedlých hub.

Pokud bude zájem a čas, společně se také podíváme na přinesené nákresy pozemků účastníků kurzu.

Během kurzu si budete moci prohlédnout knihovnu doporučené literatury, v nabídce budou také publikace, které vydává Permakultura CS, a také osivo pro jarní výsevy.

S sebou vezměte: pohodlné pracovní oblečení, přezůvky, zápisník na poznámky, cokoliv byste rádi sdíleli s ostatními účastníky - knihy, osivo, plánek vaší zahrady, a dobrou náladu.

Cena kurzu: 149 Euro (zahrnuje kurz a jídlo, spaní lze domuvit po přihlášení)

Místo konání: Žilina, Hlavná 19, 010 09 Žilina- Bytčica, sídlo firmy www.teplochladno.sk

Rozvrh: Pátek 18 – 21 hod, Sobota 9 – 18 hodin, Neděle 9 – 15 hodin

Přihlášky: ja.konarikova@gmail.com, Janka Konáriková, Permakultura SK,  tel +421 911533104



Úvod do permakultury + jedlý jarní plevel + zakládání zahrady

24. - 26. dubna 2020 v Drozdově u Zábřehu



úvod do permakultury, poznávání rašících bylin, divoký plevel, zakládání jedlé zahrady;
kurz pro začátečníky i pokročilé; permakultura v praxi.

Obsah kurzu ÚVOD DO PERMAKULTURY, jak je znám po celém světě:

  • historie, etické principy a zásady permakultury;
  • koloběh živin v půdě; jak udržet a zvyšovat úrodnost půdy;
  • pozorování krajiny, čtení terénu a vody v krajině; čtení v mapě a v pozemku;
  • jaké zvolit vhodné druhy k výsadbě; jaké jsou potřeby zvířat při jejich chovu;
  • hospodaření s vodou v zahradě i v domácnosti

Poznáme divoké a kulturní byliny a jejich využití v kuchyni, zjistíme jaké jsou vhodné polykultury ve zdravé jedlé zahradě.
Uvidíme různé jedlé stromy a keře, smíšené a vyvýšené záhony…...
Řekneme si, co je trvalá udržitelnost, soběstačnost a jak se k ní přiblížit.
Řekneme si, jak založit zdravou zahradu anebo jak změnit zahradu okrasnou na jedlou a živou. Vyzkoušíme si praktická cvičení, abychom pochopili, co znamená „inspirovat se divočinou“, ať už máme zahradu, balkon anebo ani jedno.

Místo konání: Drozdov u Zábřehu, okr. Šumperk
Cena kurzu: 2.200 Kč, přihlášení on-line a platba předem

Občerstvení doladíme – oběd z jednoho hrnce (za poplatek) a salát z toho, co nasbíráme.
Ubytování poradíme přihlášeným.








pozvánky na proběhlé akce a kurzy najdete v ARCHIVU .-)

Ċ
Katka Horackova,
Sep 30, 2019, 2:18 PM
Ċ
Katka Horackova,
Sep 30, 2019, 2:20 PM
Ċ
Katka Horackova,
Sep 30, 2019, 2:18 PM
Ċ
Katka Horackova,
Sep 30, 2019, 2:18 PM
Ċ
Katka Horackova,
Sep 30, 2019, 2:20 PM